Professionella arbeten inom trädgårdsanläggning i Stockholm

Hur du enkelt och hållbart lägger avgränsningskabel för din robotgräsklippare

Bildkälla: test.se

Hur du enkelt och hållbart lägger avgränsningskabel för din robotgräsklippare

En robotgräsklippare är i de flesta fall en underbar uppfinning som sparar tid åt dig i vardagen. Genom att installera en robotgräsklippare kan du varje dag kliva upp till en välansad gräsmatta och din tid kan användas till andra roliga aktiviteter. För många modeller krävs däremot en avgränsningskabel för att definiera klippområdet, så maskinen vet. Hur anlägger du avgränsningen på bästa sätt? Vi tittar närmare på det i denna artikel.

 

Introduktion till robotgräsklippare

Sedan robotgräsklippare introducerades på marknaden har de blivit ett naturligt inslag i våra trädgårdar. Dagens modeller har avancerade funktioner som hjälper den ifall den stöter på hinder under sin körning. Det finns mer professionella varianter som klarar kraftigare lutningar vilket gör att de kan klippa även i slänter och större ytor exempelvis vid kommunfastigheter. Kort och gott håller dessa maskiner på att för gott ersätta traditionella gräsklippare och handjagare.

 

Definiera klippytan för din robotgräsklippare

När du köpt en robotgräsklippare behöver du tala om för den var den ska klippa. Det gör du genom att lägga en avgränsningskabel. Klipparen kommer då att klippa ytan som finns mellan avgränsningarna. Kabeln kan antingen läggas ovanpå marken eller grävas ner. När du anlägger avgränsningskabeln är det en god idé att du tänker igenom vilken anläggningsteknik som blir bäst för dig att använda beroende på förutsättningarna i din trädgård.

 

Teknik 1 - Lägga avgränsningskabel ovan mark

Den första och snabbaste metoden för att lägga avgränsningskabeln är att du lägger den ovan mark. Då rullar du helt enkelt ut din kabel längs kanterna där du vill att klippytan ska sluta. Fäst sedan kabeln med jämna mellanrum med märlor för att den ska hållas på plats.

 

Fördelen med denna metod är förstås snabbheten och enkelheten i att lägga ut kabeln. Nackdelen är att kabeln blir lite känsligare och att den enkelt kan skadas. Ett brott på kabeln kommer att behöva lagas för att din robotgräsklippare ska kunna klippa. Det är även enkelt att råka komma åt kabeln när du exempelvis krattar löv efter fallfrukt i trädgården.

 

Teknik 2 - Gräva ner avgränsningskabeln med mindre redskap och handverktyg

Om du är beredd att lägga något mer tid för att få ett mer underhållsvänligt resultat bör du titta på att gräva ner kabeln. Du ska då skapa en skåra som är 5 - 10 centimeter djup där du lägger ner kabeln. Beroende på vilken hårdhet av mark du har i din trädgård kan det krävas olika typer av verktyg och redskap. Det kan fungera med en planteringsspade eller kantskärare. Du kan alltid kontakta anläggningsfirma som är proffs och vet hur man bäst utför jobbet även om det är ett litet jobb som detta. Oavsett vilket tillvägagångsätt du väljer så rekommenderar vi att du fäster kabeln med märlor för att den ska hålla sig på plats så länge som möjligt.

 

Fördelen med denna skonsamma metod, med mindre redskap, är att det är mindre risk att att du oavsiktligt skadar kabeln. Glöm inte att märka ut på karta var du grävt ned kabeln, då blir framtida underhåll enkelt och du har även dokumentation ifall du skulle sälja huset.

 

Teknik 3 - Använda maskin eller anlita hjälp för att anlägga kabeln

Om du har en väldigt stor tomt eller väldigt besvärlig mark kan det vara så att handredskap inte räcker till för att förbereda skåran. Det finns då annan hjälp att få. Bland annat går det att köpa eller hyra en maskin som kallas för kabelläggare. Det är mer kraftfulla maskiner som enklare skär skåran till rätt djup och samtidigt lägger ner kabeln i skåran allt eftersom. Du kan självklart även ta hjälp av en professionell aktör som gör detta arbete åt dig, exempelvis av oss här på AK Entreprenad. Då kan du vara säker på att få ett väldigt hållbart resultat och du kan be om hjälp att dokumentera arbetet ifall du skulle behöva komma åt kabeln senare.

 

Ytterligare tips kring avgränsningskabel

Beroende på hur din tomt ser ut kan det finnas anledning att vid sidan av kantavgränsningen även avgränsa vissa specifika ytor. Djupa sänkor kring exempelvis träd kan innebära en utmaning där din gräsklippare kan råka fastna. En bra idé är att köra din gräsklippare på dagtid när du är hemma vid första klipptillfället. Då kan du lättare observera var den får problem och då se om du redan då ska avgränsa någon ytterligare yta.

 

Kontakta oss för offert

Kontakta gärna oss ifall du vill ha experthjälp.
Du begär en offert på vår kontaktsida.

17 Sep 2021

Välkommen

Trädgårdsanläggning.se är en webbplats för AK Entreprenad. AK Entreprenad utför professionella arbeten inom trädgårdsanläggning i Stockholm med omnejd.

Kontakta oss

Alexander Allerskog
Telefon: 08 – 570 325 50
Mail: alexander@akentreprenad.se

Eller använd kontaktformuläret

 

Artiklar

5 saker du kan göra med din trädgård i sommar

Hur du lägger en avgränsningskabel för robotgräsklippare